Categorieën
Nieuws

De Check-In; een fijne manier om  contact te maken

De Check-In; is een fijne manier om contact te maken. Of we nu samen met de jongeren bij elkaar zitten of met ons team, bij New Rootz nemen we altijd even de tijd voor een check-in. Het is een eenvoudig maar krachtig instrument afgeleid vanuit de Deep Democracy methode. Ook is het een fijne manier om aan het begin van een bijeenkomst echt contact te maken en even te landen. Letterlijk in te checken bij elkaar door elk dezelfde vraag te beantwoorden. Soms doen we een korte check in en vragen we ‘hoe zit je er bij vandaag’? En ook gaan we soms voor een langere versie.

Vragen die helpen om op een fijne manier contact te maken

Hoe is het nu met je? Waar heb jij je deze ochtend al over verwonderd? Wat is een belangrijk doel waar je de komende week aan wilt werken? Wat is een moment sinds de vorige bijeenkomst waarin je iets nieuws over jezelf hebt ontdekt? Welke vraag houdt je op dit moment bezig? Allemaal vragen die uitnodigen om verhalen te vertellen. Soms variëren we door een persoonlijk voorwerp mee te nemen, anekdotes te vertellen of dingen wat een ander nog niet van je wist. De kunst is dat je vragen kiest die helpen en passen bij de ontmoeting of bijeenkomst. 

Daarnaast zorgt een check-in ook ervoor dat mensen gefocust zijn op de bedoeling van de meeting. Bovendien kan op deze manier iedereen starten met volle aandacht. Het gaat er ten slotte om dat iedereen een stem mag hebben en de gelegenheid krijgt deze in te brengen. Daarnaast staat ook centraal verbinding maken, vertrouwen geven en onderling begrip creëren. 

Deep democracy, een methode ontwikkeld in de jaren 90 in Zuid-Afrika door Myrna en Greg Lewis

Deep Democracy

Deep democracy is een methode die is ontwikkeld in de jaren 90 in Zuid-Afrika door Myrna en Greg Lewis. De grondslag van ligt in Process Oriented Psychology van Arnold Mindell. Ook maakt deze methode gebruik van rationele en emotionele aspecten binnen besluitvormingsprocessen en groepsdynamiek. Het gaat erom dat de wijsheid van de minderheid ook wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit en ook te zorgen dat alles gezegd wordt. Wil je meer weten over de Check-In of Deep Democracy, kijk dan hier: