SCHOLEN
Diversity Skills in de school
Als jongeren andere jongeren ondersteunen, ontstaat er een energie. Een energie die ze samen laat shinen! MDT Diversity Skills wil deze energie naar boven halen en betrekken in de unieke route die de jongeren doorlopen.
Het onderwijs wil jongeren zo goed mogelijk voorbereiden op hun rol in de samenleving. In de huidige samenleving wordt veel waarde wordt gehecht aan sociale skills, burgerschapsvaardigheden, omgaan met verschillen, omgaan met verschillende perspectieven, communiceren in meerdere talen, digitale skills, samenwerken en vooral hoe je leert. Deze vaardigheden kunnen allemaal bijdragen aan sociale inclusie, cohesie, vergroten van gelijke kansen en mogelijkheden en het verbinden van jongeren met waarden over democratie en mensenrechten.
Een positief licht op ontwikkeling
Binnen MDT Diversity Skills schijnen we een positief licht op de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Dit creëren we door persoonlijke aandacht van onze peers en jongerencoaches, maar ook door stil te staan bij de kernvragen: waar word je blij van, waar ben je goed in en waar wil je beter in worden?
Op zoek naar antwoorden, met creatieve werkvormen
De antwoorden op die kernvragen zijn er niet ineens. En als ze er eenmaal zijn, zullen ze gaandeweg ook weer veranderen. Daarom proberen we achter de antwoorden te komen, maar leren we vooral dat deze evaluatie nooit stopt. Het groeiproces woekert en is veranderlijk, want we zijn mensen!Om erachter te komen waar jongeren goed in zijn en blij van worden, zetten we creatieve werkvormen in. Door eigen doelen en wensen voor de toekomst te formuleren, worden ze geactiveerd en gemotiveerd – zelfs als gestelde doelen misschien niet in 1,2,3 behaald worden.
→ Meer weten over MDT Diversity Skills en de activiteiten?
Het schooltraject in 4 stappen
Ben jij een docent of leidinggevende en heeft jouw school interesse in een traject van MDT Diversity Skills? Dan vraag je je vast af hoe dat in zijn werk gaat. We leggen het uit in 4 stappen:
1. Kennismaking op school
Nadat je contact met ons hebt opgenomen, komen we kennismaken. Tijdens de kennismaking leggen we meer uit over MDT en luisteren we naar de behoeften van de school. Die behoeften liggen bijvoorbeeld in extra vaardigheden en ervaringen voor leerlingen op het gebied van: burgerschap, persoonlijke ontwikkeling, loopbaanoriëntatie of verdieping op andere bestaande programma’s.
2. Bijeenkomst met het team
Is de leidinggevende enthousiast? Dan gaan we pijlen wat de rest van het schoolteam ervan vindt! We presenteren onszelf en gaan in gesprek met de docenten. Aan de hand van hun vragen en wensen schetsen we een plaatje over de samenwerking. Is nu iedereen enthousiast? Dan kunnen we echt van start!
3. Project opzetten
Voordat we een project gaan uitvoeren, gaan we het organiseren. Samen maken we een projectovereenkomst op. We vragen van de school om de interne zaken en coördinatie te regelen – tegelijkertijd zorgen wij dat de externe zaken worden geregeld, zoals het betrekken van lokale instellingen, gemeenten en jongerencoaches.
4. Aan de slag!
Als de basis staat, kunnen we het project gaan uitvoeren!
Wil je meer weten over hoe een MDT-project eruit kan zien?
→ Lees meer over MDT in het algemeen
→ Of lees meer over het traject voor jongeren
Activiteiten van New Rootz
Activiteiten buiten MDT
Wil jouw school geen MDT-traject, maar wél creatieve en cultuur-educatieve projecten? Dan kan! New Rootz verzorgt workshops, maar helpt ook bij het trainen van leerlingen en docenten. Onze jongerencoaches zijn getraind om leerlingen te begeleiden bij het versterken van hun sociale vaardigheden. Daarnaast kunnen zij begeleiding bieden in de dialoog over lastige maatschappelijke onderwerpen, zoals het omgaan met verschillen in de klas.
→ Benieuwd naar ons bestuur en onze achtergrond? Lees meer over New Rootz